Söndag!



Oj oj, inte den nyaste bilden!

Nu sitter jag hemma hos pappa och gör absolut ingenting, så slappt och skönt.
Har precis käkat och mattebetinget är gjort, så vad ska man hitta på?

På tisdag ska jag och Ann (extramamma) simma. Det var något ljussim, då tänder dom tydligen ljus runt hela bassängen och sätter på musik, låter perfekt för en latmask som jag! Dessutom är romerska avdelningen öppen, så det lär ju inte bli bara sim, utan en hel del latande i värmerummet också. Det kommer säkert bli skitbra!

Ha det!

Höööööst!

                                             


Guud vilka höstkänslor jag börjar få! Mörka kvällar med tekoppen i knät, tända stearinljus och mysiga filtar. Man får ha tjocka mysiga tröjor, allra helst stickat, alla går runt i mysisbyxor, man kan andvända ordet mys framför precis allt då!
Det bästa av allt är såklart att sitta på ett café och titta ut på alla löv som virvlar runt på torget. Efter den svenska regniga sommaren är detta precis vad vi behöver, den värme som vi själva skapar för att värma oss.  Nu ska jag gå upp och umgås med grannen!

Vi ses!

Freeedag!

Nu var det sådär länge sen jag blogga igen! Dåligt av mig!

Dagarna rullar på som vanligt, vakna duscha skola sova, vakna duscha skola sova, vakna duscha skola sova. Kul det är med något ovanligt för en gång skull.

Just nu så skriver vi uppsatser om kroppen. Den här veckan har jag skrivit om muskulaturer, skelettet och matspjälkningen. Jag är sådär mesig ni vet, så varje gång jag läser om något i kroppen blir jag spyfärdgi och får svårt att andas. Så det gick ju, eh... bra!  Som ni redan vet är jag en nybliven pluggis, och satsar därför på högre betyg. Då ska ni veta att det inte alls räcker med att skriva direkt från den där blåa motbjudande biologiboken. Ne, då vet ni, då ska man plötsligt söka efter fakta på internet. Hm, kan väl inte vara så svårt? Trodde jag ja. Det visade sig att jag inte alls är så himla smart som jag trodde.

Muskelfibriller ligger vid sidan om varandra och är tvärrandiga i normalt mikroskop. Detta beror på att fibrillerna är uppbyggda av mindre komponenter, myofilament, som i sin tur består av två typer: aktin och myosin filament. När muskeln förkortas (kontraheras) dras aktinet in mellan myosinet. Följden av detta är att fibrillerna förkortas samt förtjockas, vilket i sin tur leder till att de elastiska trådarna runt muskelcellen och bindvävslagret (som omger muskeln och har sin förlängning ut i muskelns sena) ger upphov till en kraft som påverkar muskelns fäste och ursprung, så att rörelser uppstår i skelettet.


Tvärrandiga vadå? Och ursäkat mig, vad är en fibrill? Jasså, det har nått med musklerna i kroppen att göra. SPYVARNING!

Jaha? så det här ska då Frida 14 år förstå. Jo men det var väl bara att sätta igång. Hade inte min kära moder varit hemma då, skulle min uppsats sluta med en total KATASTROF.  klurade dock ut vad smartasset som skrivit texten mena. och är numera en stolt pluggnörd!

Vi ses!

RSS 2.0